pexels-photo-70252

Det finns många roliga bokmässor runt om i världen och i Sverige. Passa på att träffa förlag och författare, hitta inspiration bland alla utställare och mingla med fler litteraturälskare. Våra rekommendationer på bokmässor kan ni läsa här nedanför.

Bok och bibliotek

Den här mässan marknadsförs även som bokmässan. Mässan startades 1985 och arrangeras årligen i Göteborg. Det är nordens största mötesplats för bok- och biblioteksbranschen. Varje år har mässan ett eller flera huvudsakliga teman. Ofta är de knutna till olika länders litteraturer, men rör ibland mer allmänna tema som yttrandefrihet och bildning.

Bokmässa arrangeras numera oftast i slutet av september och är en av de stora kulturella mötespunkterna i Västsverige.

Kristianstad bokfestival

Med litteratur och författarsamtal i fokus arrangeras Kristianstad bokfestival årligen. Festivalen lockar en mängd kringarrangemang som uppläsningar, novelltävling för unga och en bokloppis som fyller Kristianstads gator med bokbord. Det är Skånes största litterära arrangemang och ett av Sveriges främsta.

Bokmässan i Frankfurt

Frankfurter Buchmesse är en årlig bokmässa på Messe Frankfurt i Frankfurt am Main i Tyskland. Mässan har cirka 7300 utställare från 100 läder och runt 275 000 besökare. Sett till antal deltagande bokförlag är det världens största bokmässa.

Arrangemanget kan spåras tillbaka till 1478. 1950 grundade de fredspriset Friedenspreis des Deutschen Buchhandels som delas ut årligen på mässan. Sedan 2005 delas Tyska bokpriset ut vid mässan för årets bästa tystspråkiga roman.

Precis som Bokmässan i Göteborg har de varje år ett speciellt tema, eller kulturområde som de kallar det, som gäst. 2014 var hedersgästen Finland.

Helsingfors bokmässa

I veckoslutet på oktober arrangeras årligen Finlands största bokmässa i Helsingfors. Tillsammans annordnas den av Finlands Mässa, Finlands förlagsförening och Finlands bokhandlareförbund. Sedan oktober 1988 har även Antikvariska bokmässan arrangerat som äger rum i samband med Hensingfors bokmässa.

Bokmässan arrangerades först år 2001. År 2014 hade den 78 400 besökare och 338 utställare under fyra dagar.