Pile of books in headphones, can illustrate the audiobooks concept. Isolated on white.

Vad säger ni, visst ska litteraturen vara tillgänglig för alla? Oavsett fysiska eller mentala handikapp? Det förespråkar i alla fall vi på Litteraturhuset i Gävleborg.

Men visst kan det vara besvärligt och svårt för synskadade eller till och med blinda att ta del av litteraturen beroende på vilket format litteraturen har. Som ni säkert hört är ju så klart även musik litteratur nu för tiden sedan Bob Dylan mot tog just Alfred Nobels pris i litteratur.

Denna typ av litteratur är ju så klart enkel även för synskadade att ta del av, men hur är det med den skrivna litteraturen? Den mest klassiska versionen av litteratur som enbart kan tas del av genom att läsa en bok.

Jo, eftersom litteraturen ska finnas till för alla har talböckerna fullkomligt exploderat i popularitet. Inte bara för synskadade, kanske är det just därför det har blivit så stort. Talböckerna har blivit populära hos precis alla i samhället. Hör det att göra med stressen i samhället? Att vi inte hinner ta oss tid att sätta oss i en fåtölj med en bra bok och bara slappna av? Jag vet inte vad det beror på.

Men vilket fall som helst är talböckerna ett perfekt media för just synskadade att ta del av litteraturen. En talbok är helt enkelt en inläst bok på cd-skiva eller liknande som man kan ta del av via en musikspelare, mobil eller kanske datorn.

Talböckerna är speciellt anpassade för synskadade för att inte blanda ihop dem med ljudböcker som är en mer dramatiserad variant av talboken. En talbok är nämligen en exakt återgivning av texten, rakt upp och ner medan en ljudbok ofta innehåller mer ljudeffekter och liknande.
Så har du någon i din närhet med nedsatt, eller ingen syn alls, tipsa dem om talböcker som nu finns till i princip alla tänkbara titlar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *