pexels-photo-52649

Ibland går det inte alltid som man vill. Bokförlag har makten att bestämma vilka böcker som ska publiceras, för dig som författare kan det vara frustrerande att ta emot refusering efter refusering. Då finns det olika alternativ: fortsätt ta kontakt med olika bokförlag eller starta ett eget. Båda alternativen kräver hårt jobb och dedikation. Väljer du det första alternativet bör du komma ihåg att alla stöter på hinder ibland. Harry Potter böckerna blev refuserade hela 9-15 gånger innan någon publicerade dem. Idag är J.K. Rowling ett namn som många känner till. Väljer du att starta ett bokförlag istället så har vi några tips och råd på till resan.

Fördelarna med att ha ett eget förlag är att du själv har full kontroll över nästan alla delar av produktionen. Det första du bör fundera över är vilken företagsform som förlaget ska vara. Det finns flera olika men bland annat enskild firma hade varit passande. Det är en enkel företagsform som passar när du som privatperson är ensam ägare och ansvarar för företaget.

Något som är väldigt viktigt att tänka på är även marknadsföring och försäljning. Dessa är avgörande i den hårda konkurrensen i bokbranschen. Utan en bra plan för marknadsföringen blir det svårt att stå ut och synas.

Böckerna som ges ut måste även ha någon slags formgivning på framsidan. Formgivare och illustratörer går att hitta på olika sätt. Det finns centrum där det går att hitta formgivare och det finns även frilansare som formger böcker.

Det viktigaste av allt är ändå att fundera över finansiering samt hur bolaget ska skötas. Vill du själv ta hand om all redovisning? Behöver du en revisor i så fall? Revisorer kan bland annat hittas på www.ekonomijuridik.se.

Grunden i all förslagsverksamhet är att teckna avtal mellan författaren och förlaget så tidigt som möjligt. Helst innan den första bokstaven ens har skrivits.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *