litteratur

Vad är egentligen litteratur och vart går egentligen gränsen för vad som får räknas som litteratur? Det är inte en helt enkelt fråga. För många är litteratur enbart böcker i princip. Längre texter med en viss historia.
Frågan ställde sig verkligen på sin spets när Bob Dylan van nobelpriset i litteratur 2016 och riktiga litteraturkritiker ställde sig då riktigt frågande om i fall musik verkligen är litteratur? Enligt svenska akademien som delar ut priset så är det ju helt klart det.
Men då är frågan, hur långa måste texterna vara för att få räknas som litteratur, eller är det enbart innehållet som räknas?
Satt nämligen och funderade på ett gammalt studentplakat jag såg för länge sen med dikter skapade av studenten i fråga. Skulle även ett studentplakat med texter kunna räknas som litteratur. Är det i så fall diktens innehåll som räknas?
Frågar du mig så är detta trams. Litteratur har alltid för mig varit längre nedskriva texter i form av romaner eller liknande. Men slår man upp ordet litteratur så är det enligt wikipedia ”en samlingsbeteckning för texter, både nedskrivna och muntliga, som uppfyller vissa estetiska kriterier. ”. Betyder detta att det inte ens behöver vara en nedskriven text. Skulle man kunna få ett litteratur pris för något man berättat?
När vi ändå är inne på studentspåret med studentplakat och liknande, så vet vi ju alla att man sjunger mycket påhittade låtar under studentfirandet. Ramsor och liknande där man sjunger att man slutat skolan och är bäst på allt!
Skulle dessa muntligt framställda ordramsor räknas som litteratur? Ja, enligt benämningen borde det kanske göra det?
Hoppas denna artikel har fått dig att fundera lite på vad litteratur egentligen är, men frågan är, vart drar du din gräns?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *